Все повече млади българи се завръщат от чужбина и започват бизнес у нас

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/06/f3TD3GF.jpg?fit=1024%2C529&ssl=1

От половин година се забелязва завръщане на българи от чужбина в страната ни. Това заяви в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя обясни, че много млади започнали свой бизнес у нас, след като се завърнат, съобщава economic.bg.

„Наскоро се срещнах с млад мъж, който си направи фирма, свързана със софтуерно приложение в производство на машини. Не е много лесно да се живее в чужбина и да се стартира бизнес. Когато си навън, оставаш винаги чужденец. Мисля, че младите хора започват да осъзнават това, че работейки за по-високи заплати в чужбина, те не са равностойни“, коментира Везиева.

За това дали бизнесът в България е разтревожен от резултатите от референдума във Великобритания, Везиева подчерта, че неяснотите винаги пораждат притеснения. Според нея ще мине доста дълъг период преди Великобритания да излезе от ЕС.

„Макар че референдумът мина, все още решение на парламента няма. Процесът, който ни предстои, е свързан с това да се настройват нашите взаимоотношения с Великобритания и с целия ЕС. Надявам се, че с вече установеното общо законодателство това няма да е толкова трудно. Според мен ще загубим всички“, добави зам.-министърът на икономиката.

Везиева допуска възможността и България да спечели от излизането на Великобритания от ЕС, тъй като ще се отворят различни ниши – чисто икономически. Въпреки това не трябва да се забравя, че ЕС е силно регламентиран пазар.

По думите й срив на пазарите ще има, докато тече процесът, при който не е ясно как и кога Великобритания ще излезе от ЕС и дали ще излезе.


[fbcomments]