Една дума, която лидерите никога не трябва да използват

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/02/pencil-eraser-2468362.jpg?fit=850%2C565&ssl=1

По принцип не е редно да се правят такива обобщения, но вярваме, че има една дума, която не трябва да присъства в речника на нито един лидер. И това е „надявам се“. Ако сте лидер или предприемач и често се усещате, че казвате изречения, започващи с „надявам се“, като…

Надявам се този пазар да приеме добре новата ни продуктова линия.

Надявам се новия търговец, който назначихме да свърши работа.

Надявам се, че най-големият ни клиент няма да ни напусне.

… тогава може би вече водите битка, която сте загубил.

Надеждата е очакване, осланящо се на желанието. Всеки бизнес има различни очаквания на различни нива, но тези очаквания няма как да бъдат постигнати без планиране и действия.

Надеждата внушава липса на контрол

Много противоречиво на предприемачеството е да се отказвате от контрола. Контролът е една от причините, които предприемачите избират този път… за да контролират това, което създават, този с когото работят и по какъв начин постигат целите си.

От друга страна липсата на контрол може да бъде знак за предстоящи бури на хоризонта. Липсата на контрол е главната причина за много неочаквани ситуации. Липсата на контрол може да накара един предприемач да изглежда така, сякаш е ударил една голяма чаша с уиски, докато говори за набиране на важен капитал за фирмата. Липсата на контрол върху това, което правите, върху това с кого работите или как точно работите, често е в основата на много предприемачески провали.

Надеждата подсказва за липса на планиране

Минутата, когато започнете да се надяват, е моментът в който ситуацията вече не върви както е планирана. Това е опасна позиция за всеки предприемач. Разбира се има рискови ситуации, които са извън вашия контрол. Но успешните предприемачи имат план за преодоляване на такива неочаквани ситуации.

Култивирайте планове, а не надежди

Само заради това, че даден предприемач използва думите „надявам се“ не значи задължително, че той няма план. Но самото изказване внушава подсъзнателно за изпускане на контрола.

Така, че следващия път, в който се усетите, че започвате изречение с „надявам се“, помислете точно как ще го завършите, ако бяхте започнали с „планирам да“. Когато направите това, съзнанието ви отново ще заеме позиция за контрол, което ще позволи подхода ви към дадена ситуация да е по-правилен и планиран, за да постигнете целите си.

Така че спокойно може да изтриете изразът „надявам се“ от речника си и да започнете да планирате, за да успеете.


[fbcomments]