Как забогатяват богатите

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/Ship-Yacht-on-the-bay-Wallpaper-1024x685.jpg?fit=1024%2C685&ssl=1

Искате да постигнете същия успех като милионерите? Ако богатството е това, което ви интересува, вижте в най-пълния справочник по забогатяване: данъчната служба на САЩ.

Джон Рокфелер, първият американски милиардер казва:

Ако единствената ви цел е забогатяване, вие никога няма да я постигнете.

На него му е било лесно да го каже, но все пак има гледна точка: ако единственото нещо, за което ви е грижа, е да правите пари, независимо колко пари спечелите, те никога няма да са ви достатъчни.

Всеки от нас изчислява успеха различно.

В доклада за 400-те най-богати граждани на САЩ на данъчната им служба, IRS, освен да се отегчите до смърт, можете и да намерите между редовете доста интересна информация.

Последният такъв доклад е направен през 2009-та, което от нас и вас се смята за много отдавна, но за правителството е много скоро.

През 2009-та е било необходимо да имате печалба над 77,4 милиона долара, за да влезете в топ 400 на богаташите. Това може да ви звучи много, но през 2008-ма прагът е бил 109,7 милиона долара, а през 2007z-ма е стигал рекордните 138,8 милиона.

Та 77,4 милиона е бил най-ниския праг, докато реално средните постъпления на класираните там е бил около 202,4 милиона – все така далеч от средните за 2007-ма 334,8 милиона.

Още по-интересно става, когато видим как топ 400-те богаташи са се сдобили с парите си.

  • от заплати: 8,6%
  • от лихви: 6,6%
  • от дивиденти: 13%
  • от партньорства и корпорации: 19,9%
  • от капиталови инвестиции (акции, имоти и др.): 45,8%

При 400-те богаташи тези, които са се занимавали с капиталови инвестиции, реализираната средна печалба е от 92,6 милиона долара.

Очевидните заключения от тук са:

  • работата на заплата няма да ви направи богати
  • същото важи и за сигурните инвестиции в банкови депозити
  • същото е и при инвестирането в големи компании
  • да сте собственик на бизнес или да сте в партньорство с някого може да ви доведе до сериозно богатство може би някой ден
  • генерирайте много приходи наведнъж

Информацията от доклада е в полза на последната точка горе. Над 3800 богаташа са били в топ 400 през 1992-ра година, но само 27% от тях са се появявали в тази класация отново и само 2% от тях присъстват 10 или повече пъти.

Очевидно, ако търсите богатство, резултатите ще дойдат, ако инвестирате в себе си и в хората около вас, поемате рискове, правите много на брой малки неща правилно… и в един момент правите едно голямо нещо наистина, ама наистина правилно.

И междувременно постигате други цели, защото в края дори и да не се опаричите до безобразие, ще сте с достатъчно богата душа.


[fbcomments]