3 въпроса за интервю, които разкриват всичко

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/shutterstock_387086891.jpg?fit=1000%2C667&ssl=1

На всички, които се занимават с подбор предлагаме три въпроса, които могат да дадат ориентир дали кандидатът е подходящ за вашата организация.

Провеждането на интервюта за работа не е лека задача, защото някои кандидати знаят как да се представят добре на интервю за работа, но в последствие се справят зле на работното си място.

Следните три въпроса са част от техниката на Джон Юнгер, управител на компютърната фирма Accolo, който е провел хиляди интервюта с кандидати за работа.

Ето и неговото предложение. Първо трябва добре да се запознаете с автобиографията на всеки кандидат, като разгледате всяка предходно работно място.

За всяко едно работно място задайте следните три въпроса на кандидата:

1. Как открихте тази работа?

2. Какво ви привлече в нея преди да започнете?

3. Защо напуснахте?

Започнете от най-старата работа и задавайте горните въпроси за всяка една, докато не стигнете до последната. Не задавайте излишни въпроси и се стремете да не разводнявате интервюто.

Това което е впечатляващо е, че за няколко минути ще научите много неща за кандидата – позитивни и негативни – които няма как да разберете по друг начин, споделя Юнгер.

Ето защо:

Как открихте тази работа?

Обява във вестници, специализирани сайтове за обяви, бюра по труда, изложения… повечето хора намират първата си работа по този начин.

Но кандидат, който продължава да намира работата си по горните начини вероятно не е избрал още с какво точно да се занимава.

Той или тя просто си търси работа без значение за каква длъжност.

Такъв кандидат не е специално мотивиран да работи за вашата компания и вероятно не би се задържал дълго при вас.

Добра индикация е когато кандидатът ви сподели, че е бил препоръчан на предходно работно място от човек, с когото е работил и преди. Това означава, че той е изградил взаимоотношения на доверие и достатъчно ниво на компетентност, което да накара някой да го привлече в своята организация и да гарантира за неговото представяне.

Такава препоръка, макар и не писмена, е добра индикация.

Какво ви привлече в тази работа преди да я започнете?

На този въпрос интервюираният трябва да разкаже за причината, поради която е приел тази работа и това да бъде по-конкретно от „беше просто добра възможност“, „шанс да навляза и проуча индустрията“ или „беше следваща стъпка в моята кариера“.

Добрият служител не работи усърдно, защото иска да спечели някакво звание или висока заплата. Той се труди, защото оценява резултатите от своите постижения и се наслаждава на работата си. Позицията и заплатата са само част от неговата реализация.

Добрите служители могат много добре да си представят идеалното за тях работно място. Лесно биха отговорили на въпроса каква е най-мотивиращата за тях работна среда.

Защо напуснахте?

Понякога хората напускат предишното си работно място в преследване на по-добра възможност.

Често обаче причина за напускането могат да бъдат твърде завишени изисквания от работодателя или сериозно неразбирателство с шефа… или може би с колегите.

Ако случаят е такъв, не трябва да се правят прибързани заключения. Не се изкушавайте да питате за подробности. Поддържайте ритъма с трите въпроса. По този начин кандидатът свиква и е по-склонен да се разкрие пред вас.

В този процес много от кандидатите ще разкрият, че е имало проблеми с управлението на фирмата, разногласия с колегите или проблеми с поемането на отговорност – неща, които иначе не биха ви казали.

По този начин лесно може да получите информация за желанието за екипна работа на кандидата и чувството му за отговорност. Някои хора никога не поемат инициатива и смятат, че всеки възникнал проблем е проблем на някой друг. Когато кандидат ви сподели, че е имал проблеми с ръководителите си на повечето от предходните работни места, това е ясна индикация, че вероятно ще има проблеми и при вас.

Предлагаме ви и един допълнителен въпрос:

Колко хора сте назначили и как сте ги намерили?

Този въпрос може да задавате когато интервюирате кандидати за ръководна позиция и искате да разберете повече за начина им на работа и техните отношения с подчинените им.

Ако един служител е склонен да последва своя ръководител при смяна на местоработата му, това е достатъчно красноречиво за лидерските умения на интервюирания.

Добрите служители напускат работата си, за да работят с добри лидери. Ако сте строги, но справедливи, ако се държите с хората добре, те ще напуснат работата си, за да дойдат да работят с вас. Фактът, че някой служител е сменил работата си, само за да работи с вас, говори много за лидерските ви способности и умения в това, с което се занимавате.


[fbcomments]