7 смъртни гряха на бизнес репутацията

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/02/Business-Reputation.jpg?fit=675%2C380&ssl=1

Мислите, че създаването на Twitter акаунт ще изстреля фирмата ви към върха? Или пък посредствената Facebook страница ще направи бранда ви изключително популярен? Помислете пак.

Интернет е препълнен с добри компании, които не успяват да разработят бранда си добре онлайн и поемат по пътя на разбитата репутация.

За да не приключите като тях, избягвайте следните 7 смъртни гряха.

Да не разбирате аудиторията си

Коя е главната аудитория на компанията? Макар да можете да назовете с точност кои са целевите ви клиенти, те са малка част от аудиторията в интернет. Блогъри, журналисти, бизнес партньори – всички те имат какво да кажат за вашата репутация.

Като собственик на бизнес, трябва да знаете къде вашите клиенти са най-активни в интернет, кои социални мрежи и блогове ползват често и ги направете част от своя бизнес план.

Да не изграждате присъствие

След като разберете къде точно се подвизава вашата аудитория, трябва да поставите своето послание, че сте отворени за бизнес именно там. Ако повечето ви потребители ползват Facebook, тогава трябва да се уверите, че имате активна и добре разработена Facebook страница. Ако са склонни повече да посещават LinkedIn, тогава именно там трябва да инвестирате повече от времето си.

Не е нужно да залагате голям бюджет за това. Mya-Moe Ukileles е малка фирма, която е специализирана в изграждането на уникални музикални инструменти, но това не и пречи да направи добра Facebook общоност, в която споделя хубави снимки, информационни видеоклипове и демонстрации на продуктите. Вземете си бележка от тях.

Бъдете постоянни в предоставената информация

Най-вероятно ще взаимодействате с вашата аудитория на повече от едно място. Когато това се случи, уверете се, че предоставята сходна информация, така че да не изпращате смесени послания за репутацията си.

Coca Cola и McDonalds вършат добра работа в това отношение. Независимо дали ще посетите Facebook страницата им, Twitter профила им или канала им в YouTube, ще видите един и същи изглед, тон и дискусия.

Да не сте на разположение 24/7

За малкия бизнес е невъзможно да се следи интернет постоянно, за да прихванете всяка дискусия за вашата репутация. Но това не означава, че този процес не може да се автоматизира до известна степен. Автоматичните медийни инструменти за мониторинг като Google Alerts, Trackur или Radian6 могат да следят къде се споменава вашата фирма, което ще ви позволи да се включите в дискусии, които иначе бихте пропуснали.

Да ви отнема твърде много време за да се извините

Когато направите грешка, трябва да се извините бързо.

Когато служител в малък бар в Остин, Тексас е пуснал следната промоция „Обичам бирата си като насилието: домашна“ репутацията на заведението била пред срив. Но управителят бързо премахнал тази промоция, уволнил служителя и казал „Изказвам искрените си извинения и ви уверявам, че това няма да се повтори.“ След това обещал, че 1 долар от всяка продажба на домашна бира, продадена през октомври ще бъде дарен за Националния съюз против домашното наислие. По този начин той е избегнал по-сериозни последствия.

Да не бъдете прозрачни

Освен бързите извинения, трябва да сте добри и в прозрачността. Защо даден проблем се е случил и как ще се уверите, че няма да се повтори отново?

Аутсорсване на репутацията

Компаниите, които имат най-добри репутации, не залагат на чужди изпълнители, които да се грижат за бранда им. Когато бизнесът ви се свързва с аутиторията, вие научавате повече за нея, което води до по-добра комуникация и подобрение на услугите. Когато поверявате това на външна PR фирма, вие не само губите тази връзка с клиентите си, но и рискувате много.


[fbcomments]