9 неща, които лидерите казват всеки ден

https://i1.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/02/leadership-chess-1940x900_34115.jpg?fit=970%2C450&ssl=1

Думите са най-силните ви оръжия. Те са прозорец към вашите виждания, вашите ценности и вашите способности. Така, че когато сте на чело на голяма организация и искате да постигнете определен резултат, има някои съобщения, които трябва да отправяте постоянно, за да ръководите ефективно.

Започнете всеки ден, като планирате на кой от организацията си да кажете по едно от тези изречения и наблюдавайте резултатите.

1. Ето каква е ситуацията.

Хората искат да знаят какво се случва. При всички случаи те ще разберат какво става или по-лошо – ще запълнят празнотите с догадки. Когато държите важните неща близко само до себе си, вие пречупвате морала, ощетявате екипа си и карате хората в него да се чувстват недооценени. Разкрийте картите и се доверете на хората, които работят за вас.

2. Ето какъв е планът.

Ръководителят се предполага, че трябва да ръководи. Хората ще ви предлагат какво ли не, ще ви засипват с идеи, но само вие трябва да взимате решенията и да застанете твърдо зад тях. Екипът ви трябва да знае къде искате да го отведете и по какъв начин. Освен това трябва да умеете да казвате „не“, особено при ходове, които не съответстват на вашия план.

3. От какво имате нужда?

Това е важно по две причини. Първо, хората трябва да знаят, че ви е грижа за тях на лично и професионално ниво и че искате те да успеят. Второ, ако заедно сте изградили перфектен план, трябва да окуражите способностите на всеки един човек до максимума. Ако те не могат да дадат всичко от себе си, трябва да знаете защо.

4. Разкажи ми повече.

Уверете се, че хората ви знаят, че имате нужда от техните отговори и мнения, а не сте заинтересовани единствено от вашето собствено. Направете така, че хората да се чувстват комфортно да изразяват мнението си или ги поканете поединично, за да направят това.

5. Помнете ценностите ни.

Не може да прониквате в съзнанието на всеки свой служител и да виждате какви лични решения прави той, които да влияят на организацията ви, но можете да им напомняте да правят решения, с които останалите от екипа да се гордеят.

6. Имам ти доверие.

Ако не можете да имате доверие на хората от екипа ви, тогава те не трябва да бъдат там. Трябва да вярвате в тяхната почтеност, в тяхната преценка, в тяхната увереност и страст – просто трябва да се уверите, че те разбират колко много зависите от тях.

7. Разчитай на мен.

Обратното на горната точка е също вярно. Ако екипът ви не може да ви се довери, те не трябва да ви се доверяват, за да ги ръководите. Така че покажете, че им пазите гърбовете, а след това работете много в тази насока, за да изпълните обещаното.

8. Можем да се справим и по-добре.

Една от най-тежките, но и най-важни задачи на лидерството, е да подтикнете екипа си до по-висок стандарт на работа – повече от този, който те са си поставили сами. Това означава да ги поздравявате всеки път, когато се справят добре, но и да отбелязвате, когато те не са достигнали потенциала си. А също и да си признавате грешките и да се учите от тях.

9. Да го отпразнуваме.

Не създавайте такава нагласа, че единствената награда за добре свършената работа е още работа. Вместо това вкарайте в практика отпразнуването на победите ви – малките и големите. Това може да значи големи партита и бонуси, но може и да бъде просто обаждане лично на хората, за да им благодарите за добре свършената работа.


[fbcomments]