Как да направите личността си по-интересна за околните в 7 стъпки

https://i1.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/01/5422ff82b6ada963305427b4.jpg?fit=800%2C570&ssl=1

Какво се крие в основата на интересните личности, които привличат хората около себе си, където и да отидат?

В толкова пренаситен свят, където личния бранд вече е станал изискване в професионалния живот и където постоянно сме сравнявани и преценявани от клиенти, работодатели, мениджъри или инвеститори, да бъдеш малко по-интересен от другите и запомнящ се е важен фактор.

Предлагаме ви 7 стъпки, които дават добри резултати и ще добавят към личността ви някои нови умения и полезни навици.

Усъвършенствайте разговорите си

Начинът за водене на разговори е изключително важен при работа с клиенти, при презентации, мениджмънт и въобще всякакви лични и бизнес взаимоотношения. Увлекателните бързи приказки и сериозни разговори могат да направят всеки по-интересен, стига да имаме какво интересно да кажем.

За да станете по-добри в това, разширете интересите си и следете актуалните събития и местни проблеми. Поддържайте балансиран разговор и показвайте интерес към казаното от събеседника ви. Множество психологически изследвания показват, че хората които се посвещават в по-дълбоки и съществени разговори са по-щастливи от тези, които не желаят да участват в задълбочена дискусия. Щастливите хора безусловно са по-интересни от нещастните.

Вижте също: 12 трика за водене на по-успешни разговори

Аргументирайте се

Понякога се случва нещата да станат на късмет. Искаме нещо – ресурси, пари, време, подкрепа – и го получаваме. Колкото по-висок е залогът обаче, толкова повече нашите искания се гледат под лупа. Често се случва предприемачи, мениджъри и лидери в различни звена да нямат нужните аргументи, с които да защитят своите нужди за постигането на дадена цел – поемането на риск, отварянето на нови възможности, възвръщане на дадена инвестиция или други ситуации. Сериозните играчи знаят как да запознаят аудиторията си с реалната ситуация, да отговарят на неудобни въпроси с железни аргументи и да получат това, което искат.

Изградете си репутация на експерт

Експертите винаги ще са търсени. Включете която и да е телевизионна програма и ще видите един парад на експерти в различни области, които дават своите гледни точки и мнения относно здравеопазването, сигурността, политиката, икономиката и др. Във времена на несигурност, всеки търси мнението на експерт, за да разбере какво може да се направи по даден проблем, да се избегнат загуби или да се натрупат печалби. Ако в своята област гледате по-генерално на нещата, намерете начин да задълбочите знанията си по темите, които са от по-голяма важност и има повече полза от тях. След това споделяйте тази информация, когато имате възможност и тя е нужна някому. Ключов момент тук е да перефразирате специализираната информация на достъпен език, така че тя да е разбираема за всеки. В противен случай ще забележите объркване и неразбирателство в събеседниците си.

Разрешавайте конфликти и спорове

В много от ръководните позиции на големите фирми управлението на конфликтни ситуации е едно от най-важните качества. Умениято да помагате на другите да разрешат спорове и конфликти помежду им не е приложимо само в професионалния живот. Много често това се налага да бъде правено и сред приятели и случайни хора от ежедневието, които в даден момент не могат да разсъждават трезво и са прекалено емоционални. В такива ситуации най-хладнокръвният и убедителен човек с трезва преценка винаги е уважаван и нужен, за да потуши конфликта.

Изграждайте добри взаимоотношения

Сам човек не може да стигне далеч. В почти всяко начинание е нужна нечия подкрепа. Интересните личности изграждат по-добри взаимоотношения, но и обратното също е вярно. Ако с искрен интерес се свързваме с други хора, например каним някого на обяд, включваме някой съмишленик в даден проект, искаме приятелска услуга, предлагаме подкрепа или просто съвсем искрено се интересуваме как се чувства някой, това ни прави не само по-видими за околноте, но ставаме и по-свързани с тях. Това е основата на взаимоотношенията. Поставете си за цел да комуникирате повече с хората от обкръжението си и ще станете по-интересни за тях с течение на времето.

Слушайте активно

Освен че задълбоченото изслушване ни дава повече информация за хората и проблемите, отдаването на цялото внимание на събеседника ни се забелязва от него. Да слушаш внимателно е като да „дадеш“, а не да „вземеш“. Точно обратното са хората, които постоянно се стремят да държат фокуса върху себе си. Разликата е кристално ясна. Когато някой ни слуша внимателно, значи ние сме важни. А тези които говорят през по-голямата част от разговора смятат, че именно те са важни. Ставаме по-интересни за хората, когато ги изслушваме по-внимателно.

Вижте също: 10 навика на харизматичните личности

Живейте активно и споделяйте опита си

Животът е най-добър, когато се живее зад бюро – това е поговорка, която никога няма да чуете. Защото не е вярна. Нашият опит и това, което решаваме да споделим от него, са нещата, които предизвикват интереса към личността ни. Хората често изживяват отчасти приключенията на хората, с които най-много обичат да си комуникират. И не става дума за приключения от типа ‘надпревара с бикове в Барселона’ – често интересът ни може да се прикове от споделянето на впечатления от храната в нов екзотичен ресторант, усвояването на ново умение, като каране на сноуборд например, или емоциите от даден филм или театър.

Да изпъкнете по позитивен начин сред останалите носи разнообразни ползи. Изброените горе стъпки са само стартовите точки, от които може да започнете, за да стане личността ви една идея по-интересна.


[fbcomments]