10 навика на харизматичните личности

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/george-clooney-wasnt-too-impressed-with-his-tesla.jpg?fit=1050%2C787&ssl=1

Има някои хора, които веднага ни карат да се чувстваме важни. Още при първите минути от срещата ни с тях, ни карат да се чувстваме специални. Някои хора повдигат духа в стаята само с присъствието си.

Не можем да определим какво точно е то, но някои хора го имат. Те са харизматични по природа.

Има хора, които имат много силна харизма. Те изграждат и поддържат много добри взаимоотношения, постоянно влияят благоприятно на хората около тях, като ги карат да се чувстват добре и горди със самите тях – това са хората, които всеки иска да ги има покрай себе си… и иска да бъде като тях.

За щастие това може да се случи, тъй като за да си харизматичен, не е нужно да си достигнал някакво ниво на социален успех или презентационни умения или пък да имаш модерен стил на обличане – всичко е до това, което правим.

Предлагаме ви 10 навика на харизматичните хора.

1. Слушат повече, отколкото говорят

Задайте въпрос. Поддържайте контакт с очите. Усмихвайте се. Мръщете се. Кимайте. Отговаряйте, но не толкова вербално, колкото невербално.

С всички тези жестове показвате на човека срещу вас, че той е важен.

Когато говорите, не наставлявайте и не давайте съвети, освен ако не са ви попитали изрично за това. Слушайки, вие показвате, че ви е грижа за събеседника си. Когато давате съвет, повечето случаи става въпрос за самият вас, а не за него.

Не вярвате? В изречението „Значи, ето какво щях да направя…“ кой е главният герой – вие или събеседникът ви?

Говорете само тогава, когато имате да кажете нещо важно. И под важно разбирайте нещо, което е от значение за другия човек, а не за вас.

2. Не слушат селективно

Някои хора – със сигурност познавате такива – не могат да приемат и изобщо чуят какво им казват други хора, които според тях са под нивото им.

Разбира се, вие говорите с тях, но имат чувството, че говорите на стена, защото реално никой не ви слуша.

Харизматичните хора обаче слушат внимателно всеки и го правят без да преценят позицията на всеки в обществото. Карат събеседника им да се чувства, че има нещо общо с тях.

А то е следното: всички сме хора.

3. Ограничават разсейването

Не си проверявайте постоянно телефона. Не поглеждайте често към монитора. Не се фокусирайте върху нищо друго дори за момент.

Никога няма да можете да се свържете със събеседника си пълноценно, ако постоянно се разсейвате с вашите неща.

Дайте като дар вашето пълно внимание. Това е дар, който малко хора дават. Този подарък ще накара човекът срещу вас да иска да е с вас и ще ви запомни.

4. Дават, преди да вземат и често не получават нищо

Никога не си мислете какво може да вземете. Фокусирайте се върху това, какво можете да дадете. Да давате е единственият начин, да изградите истинска връзка и взаимоотношение.

Ако се фокусирате дори за момент, дори за секунда, върху това какво можете да вземете от другия човек, той веднага ще усети, че единствения, за когото ви е грижа, сте самите вие.

5. Не си придават важност…

Единствените хора, които се интересуват от вашите неща, вашето его и вашата важност, са други самодоволни и престорени хора.

Всички останали обаче са незаинтересовани. Те са раздразнени и се чувстват неловко.

И не им става приятно, когато такъв човек влезе в стаята.

6. … защото знаят, че другите са по-важни

Вече знаете това, което знаете. Знаете вашите гледни точки и мнения.

Това не е важно, защото то вече е ваше. Не можете да научите нищо от самия себе си.

Но не знаете какво знаят другите, а всички останали, независимо какви са те, знаят нещо, което вие не знаете.

Това ги прави много по-важни от вас. Защото това са хора, от които може да научите нещо.

7. Насочват вниманието върху другите

Никой не получава достатъчно комплименти и внимание. Никой. Кажете на хората в какво са добри и в какво са се справили добре.

Не знаете в какво са добри?

Засрамете се – това е вашата работа. Това е ваше задължение.

Така не само хората ще оценят вашата похвала, но и ще оценят факта, че ви е достатъчно грижа за тях, че да отделите от вниманието си и да забележите какво правят те.

След разговора ви с вас, те ще се чувстват по-пълноценни и по-важни.

8. Подбират думите си

Думите, които използвате, имат голямо влияние върху хората около вас.

Например не трябва да ходите на среща, а отивате да се видите с други хора. Не трябва да правите презентация пред нов клиент, а ще споделите малко яки неща с други хора. Не трябва да ходите на тренировки, а ще отидете да потренирате, за да подобрите здравето и външния си вид.

Не трябва да интервюирате кандидатите за свободната позиция във вашата фирма, а да изберете най-подходящия човек за вашия екип.

Всички искаме да се обвържем с щастливи, ентусиазирани и изпълнени със заряд хора. Думите, които подбирате, могат да накарат хората покрай вас да се чувстват по-добре, а от там и вие да се чувствате по-добре също.

9. Не обсъждат провалите на другите…

Природата ни е такава, че обичаме да клюкарстваме по малко. Да чуем нещо пикантно.

Проблемът е, че не харесваме и определено не уважаваме, хората които се ровят в това.

Не се смейте на другите. Когато го правите, другите покрай вас започват да си задават въпроса дали не се смеете и на тях понякога.

10. … но признават своите

Много успелите хора често имат силна харизма, защото те просто са успели. Техният успех изглежда, че създва аура, която сияе около тях.

Ключовата дума тук е „изглежда“.

Не е необходимо да сте невероятно преуспял, за да имате силна харизма. Махнете лукса и лъскавите работи от успелите хора и ще видите, че харизмата им е колкото харизмата на камък.

За да имате истинска харизма, трябва да сте истински и искрен.

Бъдете скромен. Споделятей неудачите си. Признавайте грешките си. Предупреждавайте по забавен начин със свои истории. И се надсмивайте над себе си.

Никога не е добре да се смеете на други хора, но винаги е добре да се смеете на своите грешки.

Хората няма да се смеят на вас. Ще се смеят с вас.

Те ще ви харесват повече заради това – и ще искат да са покрай вас повече.


[fbcomments]