12 трика за водене на по-успешни разговори

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/01/Plane-Talking.jpg?fit=1050%2C525&ssl=1

1. Четете… много

Един от най-важните похвати за водене на приятни и пълноценни разговори е четенето. Информираността за настоящи събития, забавни факти или просто четене за разширяване на познанията за дадени теми са еднакво важни. Особено важно е и информираността по теми и гледни точки, с които сте съгласни и несъгласни. Така успешно може да погледнете на света от различни перспективи. Не печелите нищо, ако четете гледна точка, която съвпада с вашата и не научавате нищо ново. Освен всичко четенето увеличава знанията и речника ви.

2. Разнообразете приятелите си

Под разнообразни нямаме предвид от различен етнос или религия. Разнообразието в приятелите ви е добре да се базира на разнообразието в техния опит, техния начин на живот, на социалното ниво и т.н. В крайна сметка, ако всичките ви приятели изглеждат като вас, живеят като вас и мислят като вас, това по никакъв начин не ви помага.

3. Различавайте интелигентността

В разрез на широкото разбиране, няма само няколко начина, по които да се показва интелигентността. Тя е много разнообразна. Всеки човек е добър в нещо и умее да се справя в различни области по-добре от вас. Затова всеки може да се поучи от силните страни на даден човек.

4. Задавайте смислени въпроси

Изкуството на водене на разговори зависи от добрите въпроси, които са с отворен край и допринасят за дискусията. Самото умение за задаване на умни въпроси не е лесно и не са много хората, които са го усъвършенствали. Правилните въпроси доста често се задават с цел и тя е да вкарат разговора на по-дълбоко ниво. Те трябва да стимулират критичното мислене и да мотивират отсрещната страна да помисли и даде отговор. Това важи дори и при воденето на забавен или ежедневен разговор.

5. Изслушвайте внимателно

Слушането е един от най-важните похвати при воденето на разговор. И всеки от нас може да стане по-добър в него. Повечето хора слушат с намерението да отговорят, но не и да слушат реално. В целия процес на изслушване обаче има голяма стойност. Точно тук могат да се намерят разликите в умелите сладкодумници и нормалните говорители. Когато изслушвате някого с повишено внимание, успявате да вникнете в темата много по-добре и да разберете точно какво имат те предвид. А това е важно. Винаги се фокусирайте върху цялостното послание, което отсрещната страна иска да ви предаде.

6. Дебатирайте с идеята да учите (а не да спечелите спора)

През живота си ще имате много спорове, подплатени с аргументи и несъгласия. Заради егото в повечето случаи целта на всеки е да спечели тези спорове. Но не е ли по-добре да използвате тези моменти, за да научите нещо ново? Това е нещо, което умелите майстори на разговора използват. Те знаят, различните хора гледат по различен начин на нещата и използват това, за да разширят мирогледа си.

7. Оценявайте тишината

Много хора се страхуват от неловката тишина. Но не и добре запознатите с изкуството на разговора. Тишината е инструмент, чрез който се постига комфорт. Не всеки момент от разговора трябва да е изпълнен с думи. Добрите говорители използват тишината, за да си поемат дъх, да осмислят дадена информация, да си съберат мислите или да пренесат темата на друго ниво.

8. Винаги имайте нещо за писане под ръка

Добрите говорители винаги се стремят да си водят бележки – независимо дали става въпро за идеи, които ги интригуват или неща, които са научили от даден разговор. Чрез записването на нещата, запомнянето им става по-лесно. А и така след това много по-удобно може да се направи брейнсторминг.

9. Опреснявайте познанията си

Освен записването, майсторите в комуникацията се различават от всички останали по това, че винаги искат да знаят повече и повече. За тях всеки следващ разговор на дадена тема, трябва да е по-обогатен от предходния. Така те се стремят да търсят все по-образовани събеседници, от които да се учат. И доста често прекарват много време в интернет, за да се дообразоват сами по дадена тема.

10. Гледайте голямата картинка

Важно е да се обръща внимание на детайлите, но по-важно е да не оставяте детайлите да изменят цялостната картинка. Добрите говорители виждат добре събеседника си и света около него. Те гледат от високо на нещата, защото знаят че всички малки част правят нещо голямо, когато се съберат.

11. Обяснявайте с подходящи примери

Добрите говорители знаят, че хората разбират по-добре нещата, когато се говорят на техния език. Това може да се приеме буквално и преносно. Разберете какви са темите, които вълнуват събеседника ви и чрез тях поднесете подходящи примери, за да бъдат максимално лесно разбрани. Често хората обясняват нещата с примери, които самите те разбират. Но ако се поставите на мястото на събеседника си и перифразирате примера, така че той да бъде разбран по-лесно от него, връзката в разговора ви ще стане по-добра.

12. Развихрете любопитството си

За да бъдете добри в разговорите, трябва да бъдете и изключително любопитни. Може да се случи някой човек да ви се струва изключително сив и скучен. Но истината е, че всеки има своя интересна история и майсторите на разговорите успяват да напипат и да проявят интерес точно към нея. Припомнете си, че всеки има нещо, на което може да ви научи.


[fbcomments]