3 съвета за преборване на притеснението преди презентация

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/shutterstock_86293354.jpg?fit=1000%2C717&ssl=1

Ако се притеснявате или дори изпадате в тиха паника преди голяма реч пред много хора или просто презентация, трябва да запомните две неща: първо, не сте сами. Много велики лидери от историята са минавали през същото. Второ, този проблем има решение.

През 1889-та, Mahatma Gandhi, който тогава е бил млад адвокат, толкова се притеснил при първото си реално дело в съда, че буквално избягал в пристъп на паника от съдебната зала. Години след това този страх от говорене пред много хора е бил пречка не само в кариерата му, но и на празнични сбирки, а веднъж дори и на годишната сбирка на местното вегетарианско общество.

Gandhi не е единственият известен лидер, който е минал през този проблем. Други като него са били Thomas Jefferson, философът Цицерон и известния оратор Демостен.

Така че не сте сами. Но как да станете по-добри?

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да облекчат притеснението преди важна реч или презентация. Тези съвети са само малка част от подобрението, което може да постигнете с вашата воля и желание, а също и практика.

1. Представете си нещо хубаво

Представете си, че нещо което харесвате много, е в стаята с вас, до вас на подиума или дори в джоба ви. Много добри и оптини говорители държат снимка на семейството и децата си до листовете с текста. Това е нагледна демонстрация на тази техника.

2. Намерете причина, да сте развълнуван относно речта си

Чудели ли сте се защо ви е толкова лесно да говорите без прекъсване дълго време за любимият ви филм, но пък ви е много трудно да говорите пред колегите си за каквото и да е? Причината е същата поради която пеете с лекота любимата си песен на караоке, но бихте се притеснили до неузнаваемост при прослушване за някоя музикална компания. Определено залогът при прослушването е много по-голям, но има и друго – според проучване на професор Alison Wood Brooks от Harvard Business School, това е страстта ви по темата.

Brooks тества теорията с караокето на практика, използвайки песента „Don’t Stop Believing“. Brooks моли всички от излизащите на сцената да кажат дали са развълнувани, притеснени или спокойни преди изпълнението. „Развълнуваните“ изпели песента най-добре.

Какъв е изводът? За каквото и да говорите, намерете си една или две отправни точки по темата, които ви вълнуват много. И когато започнете да се притеснявате, припомнете си за тях.

3. Преодолейте грешките

Ако сбъркате някъде, продължете. Никой няма да забележи.

Това е съвет даван от опитни говорители, на по-млади такива. Вие ще сте единственият в стаята, който знае какво чете или какъв е редът на презентацията. Може да объркате някоя дума, но продължете напред. Ако грешката не е достатъчно голяма за да ви смути особено, значи не е проблем и за аудиторията ви.

Психоложката Tamar Chansky описва това като „преодоляване на грешките“ в своя статия в Huffington Post.

Тя цитира учител по музика, който казва на учениците си следното:

Ако направите грешка, по време на концерт, публиката няма да разбере, освен ако не подскочите и не започнете да се обвинявате или направите издайническо изражение ‘Олеле, това бях аз!’

А ако все пак аудиторията усети грешката? Това не е краят на света. Продължавайте.

„Хората ще видят колко спокоен и уверен човек сте,“ пише в заключение Chansky.


[fbcomments]