5 принципа за да стъпите на пътя на успеха

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/01/road-IT.jpg?fit=1050%2C700&ssl=1

В зависимост от това кого ще попитате, успехът може да има различни значения. Според някои това може да бъде постиженията в кариерата, според други спокойния личен живот. Затова при първата крачка към успеха трябва добре да знаете какво значи той за вас.

Най-вероятно той ще е успешна кариера и щастлив и спокоен личен живот. Каквото и да е определението ви за успех, известно е хората които искат да бъдат успешни, е добре да следват навиците на тези, които са успели преди тях. Тези навици включват следните пет принципа.

Следвайте таланта си

Много важно е да сте ентусиазирани в постигането на целите си, но страстта без талант е като кола с почти празен резервоар – няма да ви закара там, където искате да стигнете. Независимо в какво сте добри – това може да е писане, рисуване, компютърни умения като програмиране или дори мотивиране на хората – фокусирайте се в тази област и се развивайте именно там. Всеки има дарба, така че намерете своята и отделете време, за да станете по-добри в нея.

Фокусирайте се върху вашия път

В наши дни пътят към успеха в едно начинание отстъпва пред универсалния гений, или способността да се постигне величие в няколко области. Колкото и хубаво да звучи, този универсален гений или специалист по всичко, често стига до провал. Причината е проста: никой не може да бъде най-добър във всичко. Дори и в сфери, които са свързани и имат общи неща. Така че пътят към успеха при някои може да бъде много прост: фокусирайте се само върху една голяма цел и запомнете, че големите специалисти по всичко доста често всъщност не са никакви специалисти по каквото и да е.

Ограничете възможностите си

Всъщност популярния съвет е да държите всичките си вратички отворени и да не пропускате възможност за реализация. Но афинитетът ни към поддържането на толкова много възможности ни вкарва в пътя на посредствеността, а не в този на истинския успех.

Помислете върху следното: човек, който отива в университет, знаейки че го чака сигурна работа, ако не успее да се справи с образованието, никога няма да е толкова добър в ученето колкото човек, чиито единствения шанс за успех е точно в оценките му от дипломата. Когато ограничите възможностите си, вкарвате всичките си сили и се принуждавате да дадете всички усилия за постигането на дадена цел. Да имате резервен план винаги е хубаво и важно, така че си заслужава да има такъв. Но ако се отдадете напълно на един път или една цел, това ще ви накара да се трудите много по-усърдно – и евентуално да бъдете възнаградени много повече за усилията си.

Насочвайте се към смислени цели

Каква е разликата между средностатистическия човек и този, който успява да постигне по-значими неща в живота? Последния тип хора разбират много добре каква е разликата между ефективността и продуктивността.

Много хора се вманиачават върху продуктивността, което ги кара да работят за постигане на цели, които са безпредметни или не толкова важни. Ефективността, от друга страна, не означава да изпълниш възможно най-много задачи за минимален срок от време, а да изпълниш нещата, които имат значение. Да се изпращат по 100 електронни писма за час може и да е продуктивно, но ефективни са само тези писма, които ще ви доближат до крайната цел. Ако някои писма не са такива, пропуснете ги.

Никога не се отказвайте

Ако сте висок 140 см и отскокът ви е не повече от 10 сантиметра, да се откажете от преследването на кариера в някой професионален баскетболен отбор може би е правдоподобен ход. Но ако имате цел, която знаете, че можете да постигнете с вашия талант и отдаденост в работата, не се отказвайте – никога. Ще правите грешки, ще се проваляте. Затова не спирайте да правите нещата, да учите и да приемате неуспехите, като след това опитвате отново.

Голям брой от истински успелите хора са минали през много неудачи и са имали много провали в различни етапи от живота си: Уолт Дисни е бил разорен, Бенджамин Франклин е бил изхвърлен от училище на 10-годишна възраст а Тиодор Гайзъл, известен като Д-р Сюс, е получил отказ от 27 издателя преди да публикува първата си книга. Успехът идва след усърдната работа, гъвкавостта и отдадеността. Никой не получава нищо даром.


[fbcomments]