5 трика за по-лесно запомняне на имена

https://i1.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/01/meeting-people-1024x680.jpg?fit=1024%2C680&ssl=1

Когато запомните нечие име, дори след като сте се срещнали за много кратко с този човек, това изпраща послание, че взаимовръзката помежду ви е важна за вас. Може би няма друго умение, което да накара другите да се чувстват важни. Но много са и хората, които имат проблеми със запомнянето на имената на събеседниците си, особено ако се срещат с много хора на ден.

За някои хора това е лесно и имат тази дарба да запомнят имена, но при други това трябва да се учи. Но това е урок, който ще ви помогне не само в личния живот, но и в бизнеса.

Използвайте тези стратегии всеки път, когато се запознаете с някой нов човек. Започнете бавно и обогатявайте репертоара си с всяко ново запознанство.

1. Повторете името на човека по време на запознанството.

Повтарянето на името помага на мозъка да изгради връзките, които да запазят тази информация. Веднага след като се запознаете, кажете „Приятно ми е да се запознаем, Мария.“ Обърнете се поименно към човека при запознанството и когато се разделяте.

2. Правете си асоциации

Направете си визуална асоциация между името на човека и нещо паметно от вашата среда. Например, ако се запознаете с човек, който се казва Петър, който се занимава с продажбата на бяла и черна техника, представете си го като Черен Петър, който продава перални. Колкото по-забавно е това, което си представите, толкова по-лесно ще го запомните.

3. Запомнете го и писмено

Използвайте ушите, както и очите си. Ако човекът носи бадж с името си, например, погледнете го внимателно как е изписано, а след това вижте добре и лицето му, за да си направите асоциацията. Когато ви бъде подадена визитна картичка, прочетете името на нея и кажете „Благодаря, Мария“.

4. Не се срамувайте да питате, ако името е трудно

Ако някой нов ваш познат има име, което е трудно за произнасяне или пък самият ви събеседник говори тихо, просто го попитайте да повтори отново. След това го повторете и вие за потвърждение. Това допълнително усилие от ваша страна говори добре за вниманието ви към детайлите.

5. Ако сте забравили нечие име, не го крийте

Ако съвсем не можете да си спомните нечие име, пробвайте да се сетите за някаква друга информация около събеседника ви, като например къде за пръв път се срещнахте. Друг вариант е да се здрависате и да се представите по име отново. Твърде вероятно е и събеседникът ви да каже името си.


[fbcomments]