7 начина за подобряване на уменията ни в разговорите

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/01/conversation1.jpg?fit=640%2C480&ssl=1

Най-добрият начин да се свържете с хората и да изградите добра връзка е чрез разговор. Макар че много хора могат да поддържат разговор, малцина са тези, които го правят гладко и са харизматични докато говорят.

Предлагаме ви седем прости и ефективни начина да провеждате комуникацията си с другите по-гладко.

1. Говорете бавно

Обикновено добрите говорители не бързат да се впускат в разговорите. Те не бързат, когато говорят върху нещо важно и го казват високо и изразително. Държат се така, сякаш имат цялото време на света. Това ги кара да изглеждат на място. Тренирайте този начин на говорене и ще постигнете същия ефект.

2. Поддържайте повече контакт с очите

Повечето хора държат контакт с очите за 2/3 или по-малко от времето, прекарано в разговори. Може да пробвате да го задържите една идея повече. Това ще ви придаде увереност и интерес от другата страна.

3. Забелязвайте детайлите

Хората с добри умения във воденето на разговорите имат склонност да забелязват повече детайли и да ги вмъкват в разговора. Могат да забележат примерно пръстена на събеседника си и да направят хубав коментар или да зададат въпрос, да уловят чуждестранен акцент или определена нотка в интонацията. Забелязването на тези дребни детайли прави впечатление у хората.

4. Правете лични комплименти

Всеки може да обсипва събеседника си с комплименти, само и само за да получи одобрението му. Но харизматичните говорители успяват наистина да вникнат в личността на събеседника си, да видят отвъд „фасадата“ и по този начин да открият характерни черти, за които да направят комплимент. Направете същото и вместо да хвалите наред, може да се опитате да извадите нещо хубаво на показ, за което събеседникът ви дори не е подозирал, че притежава.

5. Изразявайте емоциите си

Доста трудно е да попаднем на човек, който говори с лекота за емоциите си и как се чувстват от определени неща… особено пред непознати. Но този начин на говорене е много важен. Не съобщавайте просто сухите факти, вие не сте вестник. Изразете чувствата си за тези факти. Имайте предвид, че хората се свързват помежду си много по-добре на емоционално ниво.

6. Предложете интересни гледни точки

Всеки може да говори за новините на деня или да изразява основни мнения. Но добрите говорители често могат да ни кажат неща, които да ни впечатлят. Затова е хубаво да имате познания в области като психология или социология, като с тези знания да блеснете в правилния момент на разговора.

7. Използвайте правилните думи

Умението да се говори гладко е обвързано с използването на правилните думи, за изразяване на правилните емоции. Постоянно се стремете да обогатявате речника си и да комуникирате възможно най-точно и прецизно според това, каквото чувствате. Така ще започнете да използвате думи, чрез които ще може да се изразявате по-лесно.

–––

Уменията във водене на разговор не се подобряват за един ден. Нужно е време, практика и учене от собствения опит.

Смятаме, че връзките в с хората и отношенията ви с тях в живота са един от основните компоненти на всяка успяла личност, затова вярваме че всеки е добре да наблегне в усъвършенстването на личностните си качества, които да му помогнат в ежедневието. Това е начинание, за което няма да съжалявате.


[fbcomments]