Могат ли оперните певци да чупят чаши с гласа си?

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/02/opera-glass.png?fit=640%2C430&ssl=1

Да, но няма да им е лесно.

Следващия път, когато си вдигате наздравица с вино, вслушайте се в звука от стъклото. Той вибрира с определена честота. Ако с мокър пръст обходите ръба на чашата, ще чуете същия тон. Този тон е „резонансната честота“ на чашата – скоростта, с която чашата вибрира. Всеки обект има резонансна честота. Вибрациите от чашата за вино просто лесно могат да се чуят, тъй като самата чаша усилва звука.

Когато оперните певци пеят, молекулите на въздуха вибрират. За да се счупи дадена чаша, оперният певец трябва да уцели тона, с който вибрира тя. Пеейки, оперният певец кара молекулите на въздуха да вибрират, а покрай тях вибрира и чашата. Ако тонът е достатъчно висок, чашата започва да вибрира толкова много, че чак да се пръсне.

За това се изисква доста добър капацитет на белите дробове. Силата на звука също е от значение. Колкото по-високо се пее, толкова по-трудно се избутват тези молекули на въздуха към чашата. Този номер става по-лесно при кристалните чаши, тъй като те са много по-слаби и по-лесно се чупят.

Ето защо и оперните певци имат репутацията на хора, които трошат чаши с глас – те са най-умелите певци в света.


[fbcomments]