Могат ли оперните певци да чупят чаши с глас?

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/01/maxresdefault-4.jpg?fit=1050%2C676&ssl=1

Да! Но не е лесно. В същото време не е нужно това да бъде направено от оперен певец. Трябва само добър слух и силни бели дробове.

Следващия път, когато хванете чаша за вино в ръцете си, вдигнете тост и при наздравицата се вслушайте в нея. Този тон, който издава чашата е нейната „резонансна честота“ – скороста, с която чашата вибрира. Всеки обект има такава честота на вибрация. Вибраците на чашите за вино обаче могат да се чуят по-лесно, тъй като самата форма на чашата усилва звука.

Когато пеете, въздушните молекули около вас трептят от издаваните от вас звукови вълни. За да счупите чаша, трябва да пеете със същия тон, който сте чули, след като сте чукнали чашата. Пеейки с този тон, карате въздушните молекули да вибрират, а от тях чашата вибрира също. Ако пеете достатъчно високо, чашата ще започне да вибрира толкова много, че накрая ще се счупи.

За това ви трябва обаче сериозна сила в белите дробове. Колкото по-силен и висок тон издавате, толкова повече притискате чашата с вибриращите въздушни молекули. Ако срещу вас е поставена кристална чаша – коят е значително по-слаба – вокалните ви умения могат да я сломят. Затова и оперните певци имат репутация на трошачи на чаши – те са певците с най-високи тонове в бранша.


[fbcomments]