Приключенията на нажежената до червено топчица от никел

Никелът е химически елемент с атомен номер 28, който е една от основните съставки в земното ядро. Точката му на топене е при 1455°C. Този метал, който е резистентен на корозия е и звезда в едни от най-готините видеоклипове с демонстрации на химични реакции. За опитите е използвана нажежена до червено топка от никел

#1 Топчицата и водата

Какво се случва тук е пределно ясно. Нажежената никеловата топчица е потопена във вода, която пък абсорбира доста топлинна енергия. Докато металът губи топлина, той спира да излъчва и светлина. Може да видите как външния слой на топката си възвръща типичния сребрист цвят на никела.

#2 Топчицата и ледът

Водата се справи доста добра, но какво ще стане при срещата на топчицата с лед? Нека ви покажем – тя директно започва да топи повърхността и си дълбае тунел навътре. Кехлибареното сияние постепенно изчезва, а ледът се напуква и протича от горещината, излъчвана от никела. Реакцията не е толкова жестока, както е при водата, защото ледът абсорбира много повече топлина, от колкото водата, преди да стане на пара.

#3 Топчицата и медът

Както всички захарни съставки, медът се карамелизира, а може и да изгори, когато е загрят много. Нажежената топчица обаче е доста по-гореща от температурата, която е нужна, за да карамелизира меда, затова той почти започва да ври. Заради гъстотата си, той потиска парата, докато не се събере достатъчно напрежение, за да стане малко избухване. Енергията е голяма и навсякъде започва да пръска горещ мед. Нужно е да се вземат мерки.

#4 Топчицата и балистичния гел

Балистичния гел е субстанция, направена за научни цели и изследвания, която по гъстота наподобява мускулната тъкан на прасето. Питате се защо точно на прасе? Защото неговата тъкан е много близка до човешката. Така че това е пример какво би се случило и с вас, ако ядосате топчицата и тя ви подгони.

#5 Топчицата и фъстъченото масло

Фъстъченото масло не само е вкусно, но и прави интересна реакция, когато се среща с нажежената никелова топка. Може би очаквате да се запали веднага, както много други храни биха направили, но фъстъченото масло е с богато съдържание на вода. Така че докато се нагрява, водата се изпарява около топката, а останалата мазнина изгаря. Това е причината и за странното разширение около топката.

#6 Топчицата и месото

Язък за пържолата, но я жертваме в името на науката.

#7 Топчицата и желираното мече

Чудили ли сте се от какво точно са направени желираните бонбони? Те са смесица от захар, нишесте и желатин (дълги протеинови фибри от колаген). Нажежената никелова топка няма проблем да се справи с малки мечоци като този, но желатинът всъщност абсорбира доста от топлината.

#8 Топчицата и динята

Динята за сега се опъва най-много на нажежената никелова топка и дори я надвива.

#9 Топчицата и захарта

Захарта се карамелизира, когато се нагрее, но може и да гори, а също и да ври. Това се случва когато нажежената никелова топка се пусне в съд, пълен със захар. Тя се втечнява и започват да хвърчат искри от разтопените кристали. Част от врящата течност може да се нарече карамел за секунда или две, но бързо става на въглен.

#10 Топчицата и сухия лед

Въпреки, че звучи като ниско прелитащ самолет, поставянето на нажежената топка от никел върху свръх-студения сух лед, не представлява нещо особено. Прави точно това, което се очаква да направи. Но когато се постави в сух лед на прах, шоуто става по-зрелищно.


[fbcomments]