Внушителните здания на комунизма

Комунизмът е оставил дълбока следа в историята на света, но най-много в Източна Европа. Именно в този регион, от който и ние сме част, може да видим следните зашеметяващи здания построени през тази епоха. За любителите на желязо и бетон… една огромна доза.

Монументът на Бузлуджа

Бузлуджа_IMG6357

Внушителният монумент построен в средата на Стара планина е по случай на началото на организираното социалистическо движение в България.

Радио-кулата в Словакия

Тази сграда, която всъщност е радиокула на словашкото национално радио, представлява гигантска пирамида, обърната наопаки.

Съветската къща в Калининград

Руснаците са пионерите в бруталния комунистически стил на строене, който разцъфтява от 1950 до 1970-те години. Местните хора сравняват тази сграда със „заровен робот“, тъй като структурата и наподобява робот, който е заровен в земята до раменете.

Нова сцена в Прага

Тази сграда всъщност е народния театър на Чехия. Състои се от 4306 части, всяка от които тежи 40 кг.

Чешкото посолство в Берлин

Чешкото посолство в Берлин е завършено през 1978 и до ден днешен стои като пример за архитектурата по това време.

Западната врата в Белград

Западната врата на град Белград в Сърбия представлява 35-етажна сграда, построена през 1977. На върха и има ресторант, а идеята на сградата е да приветства пътниците, пристигащи от запад.

Двореца на културата и спорта във Вилнюс

Тази сграда изглежда като гигантска рампа за скейтборд. Всъщност обаче е Двореца на културата и спорта във Вилнюс. Тя е домакин предимно на волейболни и баскетболни срещи. Открита е официално през 1971 и може да побере до 4400 зрителя.

Съветското посолство в Куба

Руското посолство в Куба е в Хавана. Много хора го оприличават като забит в земята меч. Строежът и започва през 1978, но е завършен чак 1987 година.

Санаториумът „Дружба“

Какво точно е този санаториум? Освен че е една от най-внушителните сгради на комунизма, тя се счита за шедьовърът на архитектът Игор Василиевски и инженерът Юрий Стефанчук. Санаториумът „Дружба“ е построен от 1983 до 1985 и дори има басейн с морска вода в себе си.

Монументът в памет на битката при Апаран

Този монумент е построен през 1978 в памет на битката на арменците срещу турската империя на 21 май 1918 година.

Ритуалният дом в Тбилиси

Ритуалният дом в Тбилиси, Грузия е построен през 1984 година за да се провеждат в него сватби и църковни обреди.

Кулата Трелик

Тази жилищна сграда в действителност се намира в Лондон, Англия, но е била построена от унгарския архитект Ерньо Голдфингър през 1972 година.

Извънземният мост на Братислава

Не, това не е кацнало НЛО. Това е мост в Братислава, столицата на Словакия. Той е издигнат през 1972 и е 32-рият по височина мост в света.

Руският институт по роботика

Тази смахната сграда е на Института по роботика и кибернетика в Санкт Петерсбург, Русия. Съветската архитектура е спазена напълно и тук.

Политехническия институт в Минск

Постройката, в която се помещава политехническия институт на Минск наподобява много на кораб за круизи, но напълно се вписва в архитектурния стил на своето време.

Министерството на пътищата в Грузия

Грузинското министерство на пътищата се помещава в доста интересна сграда, която реално заема много малка площ от земята, на формите и във въздуха са доста чудати.

Крематориумът в Киев

Киевският крематориум е построен през 1975 година от архитекта Абрахам Милетски.

Споменик 18

Споменик 18 е един от много монументи в Сърбия и Хърватска, които са в памет на битките от Втората световна война.


[fbcomments]