Знаете ли кой е президентът на Уругвай?

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/zykAcrS.jpg?fit=902%2C656&ssl=1

Ако букмейкърите приемаха залози за това, кой би спечелил Нобеловата награда за мир през 2014-та, замислете се дали да не заложите на Jose Mujica. Като президентът на Уругвай, той прекарва последните три години в превръщането на тази неизвестна страна в рай за човешките права и кара много от другите държавни лидери да се срамуват. Каква е тайната му? Той не е като тях.

Откакто поема длъжността през 2010-та, Mujica получава месечна заплата от 12 000 долара, от които дарява 90% за благотворителност. За сравнение президентът на САЩ, Barrack Obama ще получи 400 000 долара през следващите 12 месеца.

Когато му било предложено да се премести да живее в президентския дворец, той отказал и пожелал да живее в своята малка ферма, продължавайки да кара своя Volkswagen Beetle от 1987-ма.

Охраната на Mujica включва двама охранители на входа на къщата му и трикракото куче Манджула. За сравнение службата на САЩ, Secret Service, чиято цел е охраната на американския президент, има бюджет от 1,8 милиарда долара за 2014-та.

Неговият скромен начин на живот е отражение на неговата честност и любов, която повежда промените в Уругвай. През август 2013-та той разрешава еднополовите бракове в страната. През декември 2013-та легализира марихуаната. Освен това издава закон за абортите и увеличава използването на възобновяема енергия в страната.

Mujica признава, че не му харесва да го наричат „най-бедния президент в света“, като дава обосновка за това.

Беден е не човекът, който има малко, а човекът който ламти за още.

Ако светът имаше повече лидери като този човек, без съмнение щеше да е много по-добро място.


[fbcomments]