Столетник от Варна на работа всеки ден

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/01/Image_5246377_411.jpg?fit=800%2C566&ssl=1

„Къде да съм, на работа съм“, казва бодряшки Димитър Спасов, който на Бабинден навършва точно 100 години, съобщава сайтът на в-к „Труд“. Той работи като доброволец в Съюза на ветераните от войните, където на последната конференция е избран за негов зам.-председател. Всеки делник е на линия на трети етаж в ДНФ в центъра на Варна, където помагат на 211-те фронтоваци в града на преклонна възраст.

Бай Димитър е бил артилерист по време на Втората световна война . Първата си работа е започнал като стажант в Инспекцията по труда по царско време през 30-те години на миналия век. До пенсиониране е навъртял близо 44 години стаж, като в богатия си трудов живот е бил черноработник на гара и пристанище, но после главен счетоводител на фабрика, след като е завършил един от най-старите ВУЗ-ове в страната- Икономическия университет във Варна. От 10 години е вдовец и се грижи сам за себе си и за своето домакинство.

Не пие хапчета за кръвно и никакви други илачи, а само витамин С, чете всяка сутрин пресата без очила. Не се оплаква от нищо.

„Народът е казал – простирай се според чергата си, ако е тясна, се свиваш“, цитира познатата и вярна мъдрост столетникът. Според него българските политици са като чиновници, защото казват, че работата не е заек, да избяга и отлагат решаването на най-важните проблеми. Но основната вина е на тези, които гласуват и го правят както и да е , а после псуват.

Димитър Спасов ще празнува няколко дни своя век – първо със съседите си, след това с голямата си рода и накрая с ветераните и войнишките си другари.


[fbcomments]