Любовта при животните, от която могат да се поучат и хората

Знаете ли, че при някои животни любовта и партньорството е за цял живот.

Например папагалите всеки ден, независимо от продължителността на живота им, мъжкият нежно буди женската, клъввайки я леко по врата. Кълването продължава, докато женската не се съгласи да закусят заедно. Това продължава през целия им живот.

Заради този ритуал, любителите на птици са казали двойките папагали, че са „неразделни“.

Някои видове, като дивите патици, също дават пример за безсмъртна любов и стабилност в семейството. Когато мъжка и женска патица решат да останат заедно, те остават верни един на друг. Когато създадат потомство, всеки родител има своя отговорност – мъжкия защитава семейството от агресивни хищници, а женската се грижи за малките. Дори и в края на живота си двойката остава заедно.

При пингвините връзките също са много сериозни. Мъжкият пингвин трябва да прекара доста време в усилия да впечатли дадена женска. За да привлече вниманието на някоя женска, мъжкият трябва да танцува няколко дни пред нея. И само ако е добър танцьор, женската се съгласява да свие любовно гнезденце с него, което той трябва да е приготвил предварително. Но дори и тогава бракът не е сигурен. Мъжкият трябва да донесе в гнездото няколко камъка, но това не е лека задача, защото трябва да бъдат измъкнати от леда. Ако женската прецени, че тези камъни са достатъчни и се впечатли от усилията, положени от мъжкия, техния брак е вече официален и остават верни един на друг завинаги.


[fbcomments]