10 от най-изненадващите ефекти на стреса

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2014/01/149.x600.feat_.detox_.stress11.jpg?fit=600%2C400&ssl=1

Животът е пълен с изненади. Някои от тях определено ни носят повече стрес. Развеждаме се, търсим си работа, учим, случват ни се най – различни неща, чрез които стресът успява да се вмъкне в живота ни. Но, как всъщност той се отразява на живота ни. Хроничният стрес може да окаже силно влияние на телата ни и на качеството ни на живот.  От тази статия ще научите най – изненадващите начини, чрез които стресът ни влияе

1. Загуба на памет

Забелязали ли сте, че забравяте повече, докато сте подложени на стрес ?

Учените са открили, че стресът има негативен ефект върху когнитивните функции. Той оказва силно влияние като понижава концентрацията и ни кара да забравяме. При много хора липсата на концентрация драстично намалява производителността на труда и може да има ужасяващи последици.

2. Влошава функционирането на имунната ни система

Стресът не е само досадното чувство, което ни тормози. Освен, че отвлича цялото ни внимание, той ни прави много податливи на всякакви заболявания и настинки. Намалява имунните ни функции, които пазят телата ни от болести. Когато сме спокойни и релаксирани, тялото ни само се справя с атакуващите ни заболявания.

Тази негативна страна на стреса най – силно ни се отразява през зимните месеци, когато стресът се шири необуздано заедно с новите грипни щамове.

3. Прави ни по – малко атрактивни

Може и да не ви се вярва,но стресът е една от причините хората да ни отбягват. Едно скорошно проучване е установило, че жените са много – по слабо привлечени от мъже с високо ниво на кортизол /хормон на стреса/.

4. Понижава желанието ни за секс

Говорейки за сексуалния живот, хронично стресираните хора признават, че са с намалено сексуално влечение. Дори по – лошо, тези хора често не изпитват удоволствие от секса. Намаленото сексуално влечение и сексуална удоволетвореност оказват отрицателно въздействие върху редица отношения, а това предизвиква допълнителен стрес и други житейски неволи.

5. Преждевременно състаряване

Въпреки всички кремове и процедури, които претендират да ни направят по – млади и да ни накарат да се чувстваме по – добре, стресът е този, който със сигурност ще ни накара да се състарим. Няма как да намерим крем срещу стреса, който кара всяка наша клетка да се състарява преждевременно.

6. Подобрява спортните постижения

Въпреки, че стресът ни засяга предимно в негативен аспект, има моменти, в които това чувство, може да ни направи някои добрини. Например внезапен стрес /но не хроничен/ би могъл да подобри производителността в редица спортове, да повиши издръжливостта и да даде допълнителна сила, благодарение на което да бъдат постигнати по – високи цели.

7.Ураган от хормони

При жени подложени на хроничен стрес хормоналните нива са значително понижени. Естрогенът и прогестеронът се редуцират в периодите на стрес, докато нивата на кортизол бележат драстично повишение. Тези нарушения в хормоналния баланс могат да понижат сексуалното желание и да доведат до преувеличени емоции. Стресът може да предизвика редица проблеми за жените, които са бременни или се опитват да забременеят.

8. Вреди на красотата

Много хора лично могат да потвърдят, че стресът може да предизвика акне, което се дължи на производството на андрогени. Освен този козметичен проблем стресът предизвиква псориазис, косопад и посивяване на косите.

9.Нарушения в съня

Не можете да заспите? Причината може да бъде стресът, който ви държи будни. Това е състояние при което хората не се чувстват сънливи. За тези, които страдат от остър стрес /краткосрочен стрес, който често се наблюдава след травматично събитие в живота/, проблемите със съня трябва да изчезнат с времето. Въпреки това страдащите от хроничен стрес получават дългосрочни разстройства на съня. А той е изключително важен за човешкото тяло и неговата липса може да предизвика редица проблеми.

10. Промени в храненето

Ако смятате, че стресът ви кара да отслабвате, може и да сте прави. Макар, че обикновено той е в пряка връзка с повишаването на теглото. Стресът предизвиква много хора да преяждат. Причината за това е повишеното ниво на кортизол. Проучванията доказват, че хормонът на стреса може да накара тялото ни да съхранява допълнителни мазнини и увеличава размера на мастните клетки.


[fbcomments]