50 странни факта за човешкото тяло

https://i1.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2013/12/human-body.jpg?fit=670%2C440&ssl=1

Ако се стремим да живеем здравословно и се грижим за себе си, има голяма вероятност тялото ни да отвърне на грижите и да се държи добре с нас за по-дълго време. Човешкото тяло несъмнено е невероятен организъм. Ще бъдете зашеметени на какво е способно, само като прочетете следните 50 странни факта за него:

Мозък

Изключително сложен и почти неразгадан, човешкият мозък поставя всичко в ред. Тялото може да се поддържа живо и по изкуствен начин, но без мозък, човек не може да живее. Ето няколко интересни факта за тази машинка.

1. Мозъкът не усеща болка: Въпреки, че той обработва сигналите за болка, самият мозък не може да усеща такава.

2. Мозъкът има огромна нужда от кислород: той има нужда от 20% от целия кислород и калории, които тялото ви приема, макар че е едва 2% цялата телесна маса.

3. 80% от мозъка е вода: той въобще не е твърд. 80% от състава му е вода. Ето защо за бистра мисъл ви трябва и повечко бистра питейна вода.

4. Мозъкът се разхвихря вечерно време: може да си мислите, че мозъкът ви е активен през деня, когато е активно и тялото. Но всъщност той е по-активен когато спите.

5. Мозъкът се захранва само с 10 вата: въпреки че извършва невероятни процеси, той има нужда само от 10 вата за да работи.

6. По високия коефициент на интелигентност означава и повече сънища. С други думи колкото повече ви сече пипето, толкова по-често сънувате. Някои хора дори смятат, че са по-умни в сънищата си от колкото в реалния живот.

7. Мозъкът променя формата си по време на пубертета. Тинейджърските ви години са много важни за развитието на всяко дете. Мозъкът също е част от промените тогава, като и това допринася за импулсивното поведение на пуберите.

8. Мозъкът ви може да запише всичко. Технически мозъкът има възможност да запамети абсолютно всичко, което сте преживели, видели, прочели или чули. Проблемът обаче е да си спомните за това – дали ще успеете да стигнете до тези данни.

9. Информацията в мозъка ви пътува с различна скорост: неворните в мозъка са с различна структура и затова информацията пътува между тях по различен начин. Затова понякога се сещате бързо за определени неща, а за други ви е нужно повече време.

Сетива

Може да се изненадате колко сетивни сме всъщност.

10. Миризмата ви е уникална: всеки човек мирише по уникален начин сам за себе си. Дори бебета разпознават по миризма майките си.

11. Хората използват ехолокация: хората могат да използват звука, за да определят местоположението на обекти чрез ехолокация. Смята се, че слепите хора са развили това качество до най-висока степен.

12. Адреналинът ви дава супер сили: да, при подходящи условия в определена ситуация, наистина може да вдигнете кола.

13. Жените надушват по-добре от мъжете: жените имат много по-добра сетивност за миризми.

14. Носът ви запомня 50 000 миризми: възможно е носът ви да идентифицира и запомни повече от 50 000 различни аромата.

15. Слухът ви намалява, когато преядете: когато се натъпчете с прекалено много храна, това влияе негативно на слуха ви.

16. Усетът за време е в главата ни: всичко зависи от нас за това как определяме времето. Според някои изследвания хората поставени в стресова ситуация, могат да преживеят забавяне на времето. Изглежда манипулацията на времето не е само за супергероите.

Репродуктивност

Начинът на размножаване на нашия вид също крие много интересни факти. Ето няколко от тях, за които сигурно не знаете.

17. Зъбите ви израстват преди да се родите: въпреки, че са нужни няколко месеца след раждането, за да се видят първите зъбки, те започват да се зараждат шест месеца преди да се родите.

18. Бебетата са силни като бик: ако сравняваме силата пропорционално на теглото, това е така. За техния си размер, бебетата са доста силни.

19. Бебетата винаги са синеоки при раждане: меланинът и излагането на ултравиолетова светлина са необходими за оцветяване на очите не бебето в истинския им цвят. До тогава обаче те са синеоки.

20. Жените може би са бисексуални по природа: има няколко изследвания върху половете, които сочат, че жените може и да са бисексуални по природа, независимо как се класифицират в обществото. При мъжете обаче е ясно, че обикновено се раждат или гейове или не.

21. Повечето мъже имат редовна ерекция по време на сън: на всеки час или час и половина по време на сън мъжете имат ерекция, дори и да не я усещат.

22. Сексът може да служи като болкоуспокояващо: въпреки, че болките в главата са често оправдание за избягване на секс, истината е, че сексът не само намаля болката, но и освобождава от стреса.

23. Шоколадът е по-хубав от секса: приемът на шоколад отделя долу-горе еднакви хормони, които се отделят от мозъка и при секс. В някои изследвания жени са признавали, че биха предпочели парченце шоколад пред малко креватна забава.

Телесни функции

Има някои неща в телата ни, които са странни, а понякога и гнуснички.

24. Ушната кал е необходима: ако искате здрави уши, трябва да имате известно количество ушна кал там.

25. Краката ви могат да произведат 400 мл пот на ден: има над 500 000 потни жлези в краката ви, което означава, че и много пот може да се излее от там.

26. За целия си живот можете да напълните два басейна със слюнка: слюнката е изключителна важна част от храносмилането, така че не е голяма изненада, че устата ви произвежда толкова много от нея.

27. Пълният пикочен мехур може да стигне до размерите на топка:  когато пикочният ви мехур се напълни, той може да държи до 800  кубика течност.

28. Пускате газови бомбички поне 14 пъти на ден: това е абсолютно нормално и е част от храносмилането.

29. Кихавицата може да стигне до 160 км/ч: когато кихавицата излезе от тялото ви, тя го прави с много висока скорост, така че не е добре да я потискате, защото може да се контузите.

30. Кашлянето е по-бавно – 60 км/ч: кашлицата е по-бавна, което обаче пак е добра скорост при извънградско.

Скелет и мускули

Вижте какво не сте знаели за мускулите и скелета.

31. Костите могат да се самоунищожават: възможно е костите да се саморазграждат при недостиг на калций.

32. По-високи сте сутрин: през деня хрущялите между костите се сплескват под тежестта им и вечерта ставате по-ниски с до 1 см.

33. 1/4 от костите ви са в краката: има 26 кокалчета на всеки крак, което означава 52 общо в долните крайници, което пък е 25% от всичките 206 кости в тялото.

34. Нужни са повече мускули за да се намръщите, отколкото да се усмихнете: учените все още не могат да стигнат до съгласие за точната бройка, но са единодушни, че за мръщенето участват повече мускули.

35. Само за една стъпка използвате 200 мускули: самия процес на ходене използва голяма част от мускулите в тялото ви.

36. Най-силният мускул в тялото ви е езикът: при съразмерно сравнение, езикът е най-силният мускул. Но за съжаление няма как да вдигаме тежести с него.

73. Костите могат да бъдат по-здрави от стомана: тук отново пропорционалното сравнение е важно, тъй като стоманата е доста по-плътна и има по-голяма издръжливост на опън.

Ненужните части на тялото

Имаме някои аксесоари по тялото, които не са ни необходими.

38. Опашката: тези насъбрали се прешлени вече нямат приложение в наши дни. Според учените това ни е наследено от бозайниците с опашки, от които сме произлезли. Макар и безполезна, ако травмирате опашката си, това може да е доста болезнено.

39. Кутре: има твърдения, че кутрето на краката ни е вече ненужно. Според някои учени то ще изчезне с течение не еволюцията.

40. Мъдреците: тази допълнителна група от зъби, която пониква на по-късен етап от възрастта е приета за ненужна, а и доста често води до усложнения.

41. Вомероназален орган: това са малки и вече ненужни хеморецептори във вътрешната част на носа.

42. Повечето косми по тялото: някои от космите по лицето имат своето приложение, по голямата част от окосмяването по тялото е ненужна в наши дни.

43. Женските семепроводи: това са остатъчни белези от времето, когато жените са били зародиши и това е частта, която е била отредена за бебето, ако то е тръгнало да се развива като момче.

44. Мъжка матка: да, мъжете също имат такъв орган. Това също е част от неразвита женска репродуктивна система. Намира се от едната страна на простатата.

45. Апендиксът: той е практически непотребен. Макар и да произвежда малко бели кръвни телца, много хора живеят добре и след отстраняването му.

И още малко…

46. Главата ви има вътрешен шум: макар и рядко срещано, това се нарича синдром на експлодиращата глава.

47. Спомените се активират от позицията на тялото: къде се намирате и как сте позициониран в даден момент, може да отключи определени спомени.

48. Не можете да се гъделичкате сами: пробвайте да се погъделичкате сами – не става.

49. Ако сте десничари, може да живеете по-дълго: ако боравите по-добре с дясната ръка, може да живеете по-дълго с до 9 години от левичарите.

50. Само човешките същества имат сълзи от емоции: всяко друго същество, което произвежда сълзи има физиологична причина за това.


[fbcomments]