Далеч от всичко

Ако си търсите предизвикателство, пробвайте се да стигнете до тези координати – 82°06′S 54°58′E. Това е най-отдалеченото от бреговата линия място в Антарктида, известно като полюс на относителната недостъпност. Това е и най-студеното място на нашата планета.

Ще разберете, че сте стигнали там, когато видите бюста на Ленин, вперил поглед към Москва през необятната снежна пустош.

Започнете да копаете надолу и след шест метра ще стигнете до няколко заключени врати. Ако успеете да ги отворите, ще може да проникнете в изоставена съветска изследователска база, която вече е затрупана със сняг.

Предполага се, че ако успеете да се доберете до базата след много пот и изринат сняг, вътре ще може да се подпишете в златна книга за гости.

Преди руският екип изследователи, които първи стъпили на полюса на относителната недостъпност, си заминали, те поставили бюста на своя водач Владимир Ленин на комина, който вече е единствената видима част от зданието.

От какво обаче е направен бюста, за да издържи на суровия климат, където температурите стигат до -60 градуса, където ледени ветрове режат всичко над повърхността и където слънцето не огрява цели три месеца в годината? От метал? От мрамор? От камък?

Не. Ленин е пластмасов.


[fbcomments]