Най-красивите пещери в света

Тези магически пещери не са част от някоя приказка, нито са декор от филм на ужасите – те са истински и се намират на труднодостъпни места в Азия, Северна Америка и Европа.

Следните снимки са уловили красотата на тези пещери, повечето от които все още не са били докосвани от човешка ръка.

Там Лод, Тайланд

Река Нам Ланг минава през пещерата Там Лод в северен Тайланд. Пещерата изобилства от сталактити и сталагмити и е дом на хиляди океански бързолети, които са се адаптирали да прекарват част от живота си именно в тази пещера.

Сон Донг, Виетнам

Пещерата Сонг Донг във Виетнам е най-голямата позната пещера на света. Пълна е с какви ли не чудеса – изолирани екосистеми, собствен климат и геоформации.

Пещерите Бату, Малайзия

Пещерите Бату в Малайзия са използвани от английските и китайските заселници, като сега единствените заселници са гигантските прилепи, чиито фекалии са били добивани от там за агрокултурни цели. В наши дни пещерата е пълна със статуи, останали от предишните и заселници и е отворена за посетители.

Мина Найка, Мексико

Мините Найка в Мексико са дом на едни от най-големите кристали съществували някога. Кристалната пещера, където се намират тези полезни изкопаеми, е затворена за посещения, защото се намира на голяма дълбочина и горещината не би понесла на всеки. Въпреки това има няколко направени снимки, които да документират това чудо на природата.

Пещерата на светещите червеи, Нова Зеландия

Пещерите Вайтомо в Нова Зеландия са дом на един уникален вид – светещите червеи. Те са разположени по стените и тавана на пещерата и създават невероятна атмосфера със сиянието си.

Ледникът Менделхол, САЩ

Тази ледена пещера е част от ледника Менделхол близо до Джунау, Аляска. Невероятна пещера е издълбана в ледника от водата от стапящите се ледове. Поради измененията в климата не е ясно още колко ще съществува тази пещера.

Куейт Сей, Мианмар

За тази пещера се знае много малко, освен че вътрешността и е пригодена за храм на будистите.

Мраморните пещери, Патагония

Мраморните пещери в Патагония са известни с невероятната си тюркоазена вода, която отразява мраморния таван на пещерата. Тя е известна и като Мраморната катедрала заради красивите си арки.

Пещерата в Алгарве, Португалия

Регионът на Алгарве в Португалия е приютил тази изключително красива пещера. Тя е достъпна само през водата.

Каньонът на антилопата, САЩ

Каньонът на антилопата се намира в Аризона и е направен от постоянните и силни ветрове и реки, затова и стените му са така фино изваяни. По време на лунния сезон в пустинята, опасни наводнения могат да настъпят буквално за секунди без никакво предупреждение. Водата идва от дъждове, които са паднали на километри.

Ледникът Вахтнайокутъл, Исландия

Тази пещера се намира в ледника Вахтнайокутъл, Исландия, който е и най-големият ледник в Европа. Пещери като тази са се образували от стапянето на ледовете, затова са и изключително опасни – ледовете не спират да се топят.

Пещерата Елисън, САЩ

Тази фантастична пещерна дупка е част от пещерата Елисън в САЩ. Тя е популярна дестинация на катерачи и алпинисти, както и любителите на височините.

Прая Након, Тайланд

Пещерата Прая Након в Тайланд е историческа забележителност и известна дестинация на крале от миналото. Сградата в центъра на отворения и покрив е направена за посещението на крал Чулалонгкорн през 1890 г.

Ледената пещера във вулкана Митновски, Русия

Ледените пещери като тази изобилстват в ледниците около вулкана Митновски в Русия. Някои от тях са оформени от газовете, изпускани от вулкана.


[fbcomments]