Оазисът Хуакачина

В пустинята на югоизточната част на Перу се намира селцето Хуакачина – малък оазис със скромното население от стотина жители. Това, на пръв поглед отдалечено селце, е само на 8 километра от Ика, главният град на административния регион, който има население от 220 000 души.

Селото Хиакачина е построено до малка лагуна и е популярна туристическа дестинация, включваща интересни занимания като сандбординг и каране на бъгита по дюните. Както в повечето пустини и там температурите са високи, климата е сух и вали много рядко. От май до август е туристическия сезон, тъй като тогава се пада „зимата“ за този регион.

Според вестник „Перувиан Таймс“, собственици на имоти там са си направили собствени кладенци, които обаче намалят количеството вода в оазиса.

Разцветът на Хиакачина е между 1940-та и 1950-та година, когато курортът е бил предпочитана дестинация на държавния елит, а след това отново има своя бум през 90-те години благодарение на рекламни кампании, популяризиращи местността. В наши дни мястото е рай за търсещи приключения туристи.

Според местна легенда лагуната е била създадена, след като любопитен ловец видял красива принцеса, която се къпела там. Веднага щом го усетила, тя отлетяла, оставяйки водния басейн, който станал лагуна.


[fbcomments]