Оймякон: най-студеното село на света

Оймякон в Русия е считано за най-студеното село на земята. Известно като „Полюсът на студа“, това руско селище живее при температури от около 51°C през януари, като рекордът по най-ниска температура е бил достигнат през февруари 2013, когато термометрите са отчели -71°C.

Животът в Оймякон, катко се досещате, е изпълнен с различни предизвикателства. Очилата залепват за лицата, батериите се изтощават изключително бързо, колите трябва да остават с включени двигатели през целия ден, освен ако не са паркирани в добре отопляван гараж, а дори да имаше обхват на мобилни телефони, батериите им нямаше да издържат и няколко минути в студа.

Когато въглищата свършат, всички в града започват да се топлят на дървета. Това се случва често, тъй като редовно доставката за въглища е затруднена заради преспите със сняг.

Макар че Оймякон е известно със сковаващо студените зими, селището е популярна туристическа дестинация през ляото. Много компании предлагат неколкодневни преходи в региона, където туристите могат да станат свидетели на изключително красиви гледки.

Оймякон има много интересни сгради. Преди те са служили като заслони на ловци на елени, но сега над 500 човека ги наричат техен дом. В селото има само един магазин и 1 бензиностанция.

Съвременните удобства са рядкост в Оймякон. Повечето жилища са с външни тоалетни.

Животинската кожа е единствения начин, да задържите топлината, докато сте на открито в Оймякон. Там жителите я носят не заради модата, а заради нуждата. Традиционните еленови ботуши са доста често срещани в региона, но струват над 300 евро.


[fbcomments]