Първият човек, който посещава 201 страни без да ползва самолет

https://i0.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/01/ssudan.jpg?fit=808%2C584&ssl=1

Пътешественикът-рекордьор Грахам Хюз успява да посети всички 201 страни в света, без да отлепя краката си от земята.

За пътуването си 33-годишният англичанин не е използвал нито веднъж самолет. Хюз използвал автобуси, таксита, влакове и двата си крака, за да обходи 257 490 километра за точно 1426 дни и то при фиксиран разход 100 долара на седмица.

Четири дни той пътува през океана с любителска лодка, за да стигне до Кейп Верде, където бил арестуван и лежал в затвора на Конго по подозрения за шпионаж, а след това същата случка се повторила и в Русия. Малко след това пък попаднал в плен на крайни ислямисти, но бил освободен от филипински травестит на име Джен.

Четиригодишното му пътешествие приключва в Джуба, столицата на Южен Судан, която дори не е съществувала, когато той напуска родния си Ливърпул през 2009.

Харесва ми да пътувам и може би причината за това начинание беше, че исках да видя дали сам човек може да обходи всичко само по земя. Освен това исках да покажа на хората, че светът не е едно огромно, страшно място, а е пълно с хора, които искат да ти помогнат, дори да си им напълно непознат.

Хюз е прекосил границите на всички 193 страни-членки на Обединените Нации плюс Тайван, Ватикана, Палестина, Косово, Западна Сахара и четирите нации на Обединеното Кралство – без да полети нито веднъж.

От Гинес са потвърдили рекорда на Хюз, който е заснел своето пътешествие за документален филм с благотворителна цел.

Крайното чувство след всичко това е единствено благодарността ми към всеки човек по света, който ми помогна да постигна целта си, качвайки ме на стоп, приютявайки ме у дома си или просто посочвайки ми правилната посока.

Превозът по суша е бил на колела или влак, а моретата е прекосявал често с товарни кораби.

Сред приключенията му се нареждат танците с местните жители на Папуа Нова Гвинея, сприятеляване с орангутани, прекосяване на Кения на товарен камион с 18 колела и среща с вътрешния министър на океанската държава Тувалу.

Хюз споделя, че много хора се чудили как той е успял да влезе в страни като Северна Корея, Ирак и Афганистан, но според него те са били от лесните за посещение страни. По-трудно му е било влизането в малките островни нации като Науру, която е в средата на Тихия океан, Малдивите и Сейшелските острови, където имало заплахи от пирати.

Пътешественикът споделя, че е имал и тежки мигове, като да стои сам на автобусна спирка в малките часове в Камбоджа или да се вози в раздрънкан камион по неравни и прашни пътища. В тези моменти той се е питал „Защо правя това?“.

Но най-тежко му е било, когато сестра му Никол умира от рак преди две години едва на 39 години. Тогава той прекъсва пътешествието си, за да се прибере у дома и да се види с нея.

Бях посетил 184 страни и ми оставаха само 17. Тогава си мислих защо да не приключа до там? Но тя ми каза да не спирам.

Заключението на Хюз е, че когато пътува няма да си взима самолетни билети и ще продължава с приключенията си само по суша.

Повече за приключенията му може да откриете в личния му сайт.


[fbcomments]