10 странни места, обитавани от хора

Хората са изумителни същества. Можем да оцелеем и в най-негостоприемните условия. Но някои от нас не само оцеляват, но и изграждат свои живот на доста необичайни места. Висящи манастири, пещери, мостове, къщи от камък…

Вижте 10-те най-необичайни места, които са се превърнали в домове на хора.

1. Ал Хаджар, Йемен

Този град е бил изграден на ръба на скала в планините западно от Йемен. Историята на това място е толкова стара, че дори и местните жители не знаят кога са дошли първите заселници.

2. Сианкун-рау, Китай

В Китай има 5 свещенни планини и една от тях е Хенг, която се намира в провинцията Санкси. Там се намира и манастира Сианкун-рау, което в буквален превод означава „манастира във въздуха“, който е наричат от туристите и „Висящия манастир“. Това място е не само обект на интерес от страна на историците, но и на архитектите.

3. Кападокия, Турция

Това странно място е едно от най-древните, за които има данни за постоянно обитаване от хора. В момента там живеят около 2500 човека, които живеят най-вече в манастири и църкви. Това е и една от най-посещаваните от туристи дестинация в Турция.

4. Метеора, Гърция

В сърцето на Гърция са „метеорите“, което буквално означава „камък във въздуха“. На върха на острите скали има шест религиозни постройки. Една от най-известните е манастирът Русану. Той е бил построен от двама братя – Максим и Йосиф през 1545.

5. Сетенил де ла Бодега, Испания

Учудващо е как хората са подбрали това място, където да построят домовете си. Къщите там са дом на много семейства включително и до днес. Използван в миналото като винарска изба, днес е популярна туристическа дестинация на туристите, които искат да видят какво е да живееш под огромна канара.

6. Кашиер то Пенедо, Португалия

Името в буквален превод означава „Къща от камък“. Намира се в планината Фави, северно от Португалия. Къщата е построена през 1974 г. от инженер, който е бил впечатлен от красотата на местността. Поради отдалечеността си къщата често е обект на вандали. Интересния вид на къщата кара туристите не само да надзъртат през прозореца, но и да разбиват вратата, за да влязат вътре.

7. Понте Векио, Италия

Градът, известен като Понте Векио, или „старият мост“, се намира във Флоренция над река Арно. Мостът е построен пре 1345. Освен жилища, на моста има магазини и кафенета.

8. Матмата, Тунис

Това място се намира на 355 километра от столицата на Тунис. Местните жители са издълбали дълбоки дупки в земята, а след това са ги свързали с множество тунели. Началото им е още от Пуническите войни. Така остават и непроменени до 1960-та.

9. Сийленд

Това място е неутрална територия. Намира се във водите край Британските острови. В действителност това е голяма платформа в морето, която е обявила независимостта си и се смята за най-малката държава на света.

10. Джон Круп

Това е най-северната точка на Британския остров. Мястото е много популярно особено през лятото. Много писатели и художници намират вдъхновението си именно тук, където се разбиват северните вълни. Зимно време обаче е почти невъзможно за живеене.


[fbcomments]