10 интересни изоставени места по света

Изоставени места по света има много. По една или друга причина хората зарязват годините труд и инвестиции, вложени на дадено място и заминават да търсят късмета си другаде.

Създаденото от тях обаче остава. Негов стопанин става безвремието, което е запечатано следните 20 снимки от интересни изоставени места на различни точки по света.

Мината „Мирни“ представлява огромна дупка в земята в Сибир, откъдето преди години са се добивали диаманти.

Вила Епекуен е туристическо селище в Аржентина, което е било наводнено. След години водата се оттегля и селцето отново е на суша.

Луксозният хотел „Дел Салто“ отваря врати през 1928-ма година, точно до една от най-големите туристически атракции около столицата на Колумбия, Богота – водопадът Текуендама. Той е разположен точно срещу водопада, на ръба на скалата. През следващите десетилетия обаче, водите на река Богота са замърсени и в началото на 90-те хотелът затваря.

Изоставени сгради в покрайнините на тайванския град Киилунг.

Това трябва да ви е познато – ако не е, лесно може да го посетите. Това е вътрешността на комунистическия паметник на връх Бузлуджа (Стара Планина) до град Казанлък.

Изоставена мелница край Соренто, Италия.

Крако е малък град в Италия, който в разцвета си е приютявал до 2500 жители. През средновековието бил покосен от чума, а геограското му положение правело снабдяването му с вода и храна трудно. Преди първата световна война голяма част от населението му се изнесло към Америка, а през втората половина на 20-ти век градът обезлюдял напълно.

Така изглежда изоставено депо за влакове в полския град Честочова. Долу-горе прилича на действащите депа и гари у нас.

Шпрее парк в Берлин, Германия, който отваря врати през 1969 край река Шпрее. През 2002-ра обаче собствениците му заминават за Перу и паркът остава нестопанисван.

Още един изоставен развлекателен парк – Гъливер в Кавагучи, Япония.


[fbcomments]