Даряваме стари дрехи в специални контейнери на БЧК

https://i2.wp.com/optimist.bg/wp-content/uploads/2016/03/DSC05230_1.jpg?fit=1050%2C596&ssl=1

Пловдивчани могат да даряват дрехи в специални контейнери. Първите три от тях бяха представени днес.

Те са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефикасно и ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението.

Те се намират на територията на сградите на БЧК.

Контейнерите са предназначени за събиране на текстил като това могат да бъдат дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани, който е в излишък в нашия дом. Необходимо е те да бъдат почистени и пакетирани в добре затворени чанти. Екологична програма се реализира за пръв път в България, благодарение на Областният съвет на Български Червен кръст – Пловдив, в партньорство с частна фирма, съобщи Надя Танева, директор на ”Социално подпомагане” в Пловдив.

На територията на Града под тепетата за една година ще бъдат поставени общо 100 контейнера, а в цялата страна те ще са около 1000. Те ще могат да бъдат намерени на територията на общински учреждения, училища, университети и супермаркети, разясни ръководителят на проекта от страна на частната фирма Антон Гичев, пише Topnovini.bg.

Капацитетът на един контейнер е около 300 кг, който ще бъде събиран със специален хигиенизиран транспорт. В специално съоръжение ще се извършва сортиране. От частта, която е годна за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хората в нужда – сортирани по материи, големина и сезони.

Така ще може да бъде доставяно наистина това от което имат нужда хората, допълни Антон Гичев.

Текстилните продукти, които не могат да бъдат оползотворени, по този начин ще бъдат рециклирани или ще бъдат извозвани до страни, които не могат да си позволят дрехи, допълни още той.


[fbcomments]